Zo kun je veilig videobellen

0
471

GOOI – U heeft de afgelopen tijd misschien als yogadocent uw lessen online gegeven. Of u heeft als architect via uw beeldscherm nieuwe tekeningen aan uw klant laten zien. Maar hoe veilig zijn uw data en die van uw klanten? Wanneer u op een paar dingen let, kunt u veiliger videobellen.

Na maanden ondernemen op afstand heeft u de omgangsvormen van het videobellen helemaal scherp: geen wasrek op de achtergrond, en natuurlijk niet in uw onderbroek achter de laptop. Maar heeft u ook nagedacht over de veiligheid van uw data en de privacy van de klanten die u via het scherm spreekt? Waar moet u als ondernemer op letten bij het kiezen van een app voor videobellen?

Geschikte app kiezen

Als cateraar een kookworkshop geven is iets anders dan als psycholoog een vertrouwelijk gesprek voeren. Over het algemeen geldt dat: hoe gevoeliger de informatie die u via het scherm bespreekt, hoe belangrijker het is dat de app die u gebruikt voor videobellen goed beveiligd is.

Let er bijvoorbeeld op dat de gesprekken worden versleuteld. Dat is extra veilig, want zo kan niemand meeluisteren. Werkt u in de zorg? Via de NEN kunt u zien welke aanbieders een veiligheidscertificaat hebben.

Goed om te weten: volledige versleuteling, of end-to-end encryption, wordt alleen ondersteund voor kleine vergaderingen. Tijdens die kookworkshop kunt u dus niet uw geheime recept prijsgeven.

Controleer gratis diensten

Een gratis dienst voor videobellen is niet per se onveilig. Maar u betaalt vaak een prijs, ook al is die niet uitgedrukt in geld. Veel gratis diensten maken van uw gegevens hun inkomstenbron. Ze gebruiken de gegevens over uw gesprekken (de zogenoemde meta-data), of de inhoud van de gesprekken zelf, om u gepersonaliseerde advertenties te laten zien. Er zijn uitzonderingen. De dienst voor berichten en videobellen Signal is bijvoorbeeld een non-profit en werkt zonder reclame.

Koop videobeldienst

Als u het u kunt veroorloven, is het de moeite waard om te investeren in een betaalde dienst voor videobellen. De aanbieder kan winst maken zonder uw gegevens te gebruiken. Een kanttekening is hier wel op zijn plaats. Van een bedrijf als Microsoft, die bijvoorbeeld Microsoft Teams aanbiedt, is bekend dat zij gegevens van gebruikers verzamelen. Maar: de beveiliging en versleuteling van deze betaalde diensten zijn over het algemeen goed geregeld. Lukt een betaalde dienst niet? Sommige betaalde diensten bieden ook een gratis versie aan.

Lees de bijsluiter

Voordat u een app voor videobellen installeert op uw laptop of telefoon, is het zinvol om de privacy overeenkomst goed te lezen. Daar leest u wat de app doet met uw gegevens, en of de dienst bijvoorbeeld gebruik maakt van versleuteling of encryptie. De Autoriteit Persoonsgegevens checkte verschillende diensten voor videobellen op privacy. Zij hebben ook de privacyverklaringen van een groot aantal aanbieders verzameld.

Afspraken met gesprekspartners

Als het op veiligheid aankomt, is de mens een zwakke schakel. Maak daarom altijd afspraken met uw gesprekspartners. Welke dienst gaan jullie gebruiken? Is het mogelijk om het gesprek te beveiligen met een wachtwoord? Dat is een goed idee. Op die manier kunnen ongenode gasten niet zomaar aansluiten. Verstuur het wachtwoord niet in dezelfde e-mail als de uitnodiging, maar bijvoorbeeld via de sms. Spreek ook af dat een gesprek niet zonder expliciete toestemming van de deelnemers wordt opgenomen. En wat u ook doet, geef nooit via het scherm uw diepste geheimen prijs.

Bron: KVK