Checklist coronacrisis voor bedrijven

0
491

GOOI – Zie u door alle regelingen, protocollen en zorgen over het coronavirus het grote plaatje voor je onderneming niet meer? Met deze checklist krijgt u het overzicht weer terug. Tien tips voor meer grip op uw bedrijf tijdens de coronacrisis.

1. Krijg inzicht in uw financiële situatie

Wat heb ik ‘in kas’, wat moet ik nog binnenkrijgen en wat moet ik betalen? En wanneer moet ik gaan betalen? Zorg dat u uw betalingsverplichtingen onder controle hebt. Want als u weet wat u hebt, wat u nog krijgt en nog moet betalen, weet u ook hoeveel u mogelijk tekort komt. En wat uw mogelijkheden zijn om hierop snel actie te ondernemen.

2. Vraag uitstel aan bij de Belastingdienst

In tijden dat uw inkomsten zo onzeker zijn als nu, wilt u zo min mogelijk kosten hebben. De overheid houdt hier rekening mee. Daarom kunt u tijdelijk uw belastingbetaling uitstellen. Vraag als u in geldnood zit of dreigt te komen uitstel aan bij de Belastingdienst en geef aan over welk onderdeel u uitstel wilt. Uitstel is mogelijk voor meerdere soorten belasting, zoals loon- en inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en btw. Daarnaast stelt de Nederlandse Douane zich coulant op, en verleent op verzoek ook uitstel van betaling.

3. Bespreek uw mogelijkheden met uw bank

De kans is groot dat u om krediet verlegen zit en u moeite heeft uw betalingsverplichtingen onder controle te houden. Verschillende regelingen kunnen hier een oplossing voor bieden. Kleine ondernemers en zzp’ers kunnen bijvoorbeeld contact opnemen met Qredits voor het aanvragen van een lening of overbruggingskrediet.

Bespreek de mogelijkheden met uw bank. Misschien is er wel uitbreiding van financiering mogelijk, of kunt u krediet aanvragen. Een aantal banken heeft aangegeven dat ze hun steentje willen bijdragen door uitstel op aflossing te verlenen op leningen tot 2,5 miljoen euro.

4. Bekijk wat de gemeente voor u kan doen

Gemeentes kunnen ondernemers meer financiële ademruimte geven. Dit doen ze door soepel om te springen met het heffen van lokale belastingen. Denk hierbij aan de Onroerendezaakbelasting (OZB), precario, toeristenbelasting, reclamebelasting en terrasbelasting. Niet elke gemeente heeft dezelfde regelingen. Check bij uw gemeente voor welke gemeentebelastingen u uitstel van betaling of gespreid betalen mogelijk is.

5. Vraag uitstel aan bij het waterschap

Waterschappen denken mee over hoe ze ondernemers kunnen helpen de coronacrisis goed door te komen. Hoe? Een aantal waterschappen heeft de invorderingen stilgezet. En als u in de problemen zit, kunt u uitstel vragen. De waterschappen proberen daarnaast hun facturen ruim voor vervaldatum te betalen en te zorgen dat opdracht- en vergunningverleningen aan bedrijven doorgaan.

6. Vraag uitstel aan voor betaling pensioenpremie

Ga na of u uitstel kunt krijgen voor het betalen van pensioenpremie(s)? Werkgevers die door de coronacrisis zijn getroffen kunnen zich namelijk ook bij hun pensioenfonds melden voor een mogelijke betalingsregeling.

7. Maak gebruik van het noodpakket van de overheid

De overheid heeft financiële regelingen ingesteld die jouw bedrijf financieel kunnen helpen. Lees hierover meer in een uitgebreid overzicht van dit noodpakket. Je leest hier ook meer over wie wanneer voor welke regeling in aanmerking komt. Controleer de voorwaarden en bekijk of deze voor jou van toepassing is of kan zijn.

Doe de KVK Corona regelingencheck en check eenvoudig zelf voor welke regelingen u in aanmerking komt.

8. Neem contact op met uw brancheorganisatie

Uw brancheorganisatie heeft de afgelopen weken goed nagedacht over wat er specifiek voor uw branche nodig is. Misschien kunnen zij wel wat voor u betekenen; in de vorm van een juridisch loket of voorbeeldbrieven. Daarnaast biedt de overheid verschillende branchegerichte aan:

BL: financiering voor land- en tuinbouw

Toeristenbelasting en cultuursector: generieke en specifieke maatregelen
SET COVID19: subsidie voor digitale zorgtoepassingen

9. Informeer uw klanten

Zijn uw activiteiten veranderd of levert u nu op bepaalde tijden via een afhaalloket? Informeer uw klanten over hoe het uw bedrijf vergaat en wat u doet. Veel klanten denken graag met u mee en waarderen dat u naar alternatieven zoekt. Zo houdt u uw klanten bij u. Ook goed voor straks, als de crisis voorbij is. Daarnaast helpen veel ondernemers de samenleving in deze moeilijke tijd op een creatieve manier.

10. Raadpleeg bij vragen het KVK Coronaloket

Heeft u nog meer vragen over de coronacrisis en wat er mogelijk is voor uw bedrijf? Hiervoor kunt u terecht bij het KVK Coronaloket. U kunt ook bellen naar 0800 2117, een team van adviseurs staat voor u klaar op werkdagen van 8.30 uur tot 17.00 uur.

Bron: KVK (www.kvk.nl)