Hoe gaan branches om met 1,5 metereconomie

0
542

GOOI – Anderhalve meter afstand houden van elkaar is een van de maatregelen in de strijd tegen corona. Branches spelen hier verschillend op in. Een hovenier werkt maximaal 5 minuten samen met zijn collega binnen 1,5 meter afstand. En een strandtentexploitant wil met uitserveertafels gaan werken om snel weer open te kunnen gaan.

De verwachting is dat de 1,5 metersamenleving langere tijd aanhoudt. Ook als het kabinet de coronamaatregelen versoepelt. Premier Mark Rutte heeft brancheorganisaties opgeroepen om met voorstellen te komen voor invulling van de 1,5 metereconomie. Zij werken hiervoor plannen uit, en bieden ondersteuning aan hun leden. Rabobank concludeert na onderzoek dat bijna 90 procent van de economische activiteit in Nederland mogelijk is met 1,5 meter afstand tot anderen.

VNO-NCW

Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW (www.vno-ncw.nl): ”We zullen nog een tijd met de 1,5 meterregel moeten werken om verspreiding van het virus te voorkomen. Zeker in de opstartfase, als gesloten sectoren weer voorzichtig open kunnen. Met goede protocollen – waarvan er nu tientallen klaar zijn – kunnen we dit voor veel sectoren in goede banen leiden. Ook zullen veel sectoren dan nog steeds verliesgevend zijn. Als je in plaats van 10 man in je kroeg nog maar een paar gasten binnen mag laten, dan lijd je verlies. Dit vraagt dus een vorm van compensatie waar we met de overheid naar moeten kijken.”

Horeca

Koninklijke Horeca Nederland (www.khn.nl) vertegenwoordigt 22.000 bedrijven in de gastvrijheidssector. KHN heeft een concept-protocol ingediend bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, met voorstellen voor randvoorwaarden waarbinnen horecaondernemers de 1,5 metereconomie invulling kunnen geven. KHN heeft hierbij duidelijk kanttekeningen geplaatst. Dat ‘social distancing’ en 1,5 meter afstand voorlopig leidend zijn als de horeca straks weer opengaat, is duidelijk. En in flink wat situaties is dat technisch ook mogelijk. Maar voor veel horecazaken zal het financieel niet rendabel zijn. ”De gevolgen van de coronacrisis voor onze branche zijn ongekend”, zegt Robèr Willemsen, voorzitter van KHN. ”Wij doen er alles aan om horecaondernemers te helpen om deze storm te doorstaan. We roepen het kabinet ook dringend op snel met aanvullende steunmaatregelen te komen.”

Strandtenthouders

De Vereniging van Strandexploitanten Scheveningen (VSS) is klaar voor de 1,5 metereconomie. Strandtenthouders hebben genoeg ruimte om tafels 1,5 meter uit elkaar te zetten. Ze willen werken met uitserveertafels. De gast haalt hierbij zelf zijn bestelling op. Na betaling begeleidt de bediening de klant naar buiten via een aparte uitgang. Daarna worden de tafels leeggeruimd en ontsmet. Strandtenthouders in Scheveningen willen minder personeel inzetten. Zo voldoen zij naar eigen zeggen aan de RIVM-richtlijnen.

Detailhandel

Koninklijke INretail (www.inretail.nl), brancheorganisatie voor 13.000 winkels in non-food, werkt volgens het protocol Veilig winkelen en het branchespecifieke protocol voor diverse branches. Omdat kopen in een tuincentrum echt anders is dan winkelen in de binnenstad. Ondernemers kunnen met het brancheprotocol en de bijbehorende checklist hun winkels zo optimaal klaarmaken voor de 1,5 metereconomie.

”Winkelen wordt anders, meer doelgericht en meer lokaal door de richtlijnen van de overheid”, zegt directeur Jan Meerman. ”Altijd geldt: hoe meer aandacht voor de klant in het hele koopproces, hoe positiever de ervaring wordt. In de 1,5 metereconomie is dit extra belangrijk. Vanaf thuis online bij de klant tot en met de winkelaankoop, of thuisbezorging dankzij een lokaal samenwerkingsplatform.”

Zakelijke dienstverlening

Platform Zakelijke Ondernemers (www.pzo.nl), werkt voor 20.000 zzp’ers in de zakelijke dienstverlening. ”Voor veel zelfstandigen is op 15 maart 2020 hun werk van het een op het andere moment volledig weggevallen. Dat doet pijn en dan heeft u iemand nodig die voor u in de bres springt”, legt Margreet Drijver, directeur van PZO uit. ”We kijken ook vooruit. Hoe ziet de wereld er straks uit? Wat betekent dat voor het inkomen van veel zelfstandigen en voor de inrichting van hun werk? Hoe kunnen ze inspelen op het ‘nieuwe normaal’, vernieuwen, nieuwe diensten en producten ontwikkelen en hoe kunnen ze dat eventueel ook samen met anderen doen? Maak van de nood een deugd.”

Klusbedrijven

Branchevereniging voor klussenbedrijven Vlok (www.vlok.nl) heeft 1.000 aangesloten klusbedrijven. Deze bedrijven werken volgens het protocol Samen Veilig Doorwerken. ”Juist in deze tijd van onzekerheid en (gezondheids)risico’s is het van groot belang duidelijke afspraken te maken”, vertelt Dennis Kosten, directeur van Vlok. Informeer vooraf bij uw opdrachtgever of er gewerkt kan worden en maak concrete afspraken over 1,5 meter afstand, hygiëne en de eventuele consequenties hiervan op doorlooptijd en materiaalleveranties.

Garagebedrijven, rijschoolhouders, fietsenwinkels

BOVAG (www.bovag.nl) vertegenwoordigt 14 sectoren met in totaal 9.000 bedrijven, van garagebedrijven en fietsenwinkels tot rijscholen. Sommige sectoren, zoals rijscholen, liggen voor 100% stil. Andere sectoren hebben hun daling tot 25% weten te beperken. ”Onze leden houden over het algemeen rekening met een daling van bijna 50% van de omzet”,zegt voorzitter Han ten Broeke. ”Het zicht op de 1,5 metereconomie nodigt uit tot creativiteit. Autorijscholen zouden wat ons betreft prima kunnen herstarten met het geven van motorrijlessen.” Voor vrachtwagens denkt BOVAG aan het plaatsen van een plexiglas scherm in de cabine, zodat instructeur en leerling toch samen de weg op kunnen.

BOVAG adviseert ondernemers om ook aan hun toekomst te denken in het postcoronatijdperk. ”Samen met aangesloten ondernemers hebben we hiervoor een Corona-Taskforce opgericht. We helpen onze leden om veilig en slim om te gaan met de coronacrisis; nu én daarna”, legt Ten Broeke uit.

Hoveniers en groenvoorzieners

Branchevereniging VHG (www.vhg.org) vat het protocol Samen Veilig Doorwerken samen in een overzichtelijk handvat. VHG adviseert bedrijven in groenvoorziening om zo veel mogelijk alleen te reizen naar een klus. Gezamenlijk gebruikte apparatuur moeten ze regelmatig reinigen en desinfecteren. Voor sommige klussen is dicht bij elkaar werken noodzakelijk. VHG adviseert bij deze klussen niet langer dan 5 minuten binnen 1,5 meter van elkaar te werken.

Sportscholen

NLActief (www.nlactief.nl) met ruim 100 aangesloten sportscholen, heeft een duidelijke invulling voor sporten op 1,5 meter afstand. Sportscholen voeren regie over het aantal mensen in een accommodatie met een app of pasjessysteem. Leden reserveren bijvoorbeeld via een app een bepaald tijdslot. In de accommodatie komt een looproute. Sportschoolhouders kunnen toestellen afplakken om 1,5 meter afstand te garanderen, kleedkamers afsluiten en de toestellen vaker reinigen. Bij groepslessen bakent de instructeur op de vloer af waar mensen mogen staan.

Verschillende brancheorganisaties werken hun ideeën over de 1,5 metereconomie nog uit.

U kunt met al uw vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket (www.kvk.nl/corona/).

Bron: KVK