Arbeidsrechtadvocaat Kicky Hamer: Een wolkje voor de zon

Uw bedrijf, SunTilectro, een groothandel in dakpannen die zonlicht in stroom omzetten, kan een megaorder scoren bij een grote woningcorporatie. Dat zit zo: een van uw vertegenwoordigers, Evert, speelt hockey bij de Geriatrics, het tweede veteranenteam van de lokale hockeyclub, vooral bekend vanwege een erg sterke derde helft. De keeper van het team is de projectleider daken bij die woningcorporatie. Als uw bedrijf nou sponsor wordt van de hockey, dan komt het volgens Evert allemaal goed. Zo gezegd, zo gedaan, kost een cent, maar dan heb je ook wat.

Een jaar na de start van het uitleveren van de megaorder kijkt u tevreden naar uw winst & verliesrekening. Wel jammer van die sponsorkosten van zo’n € 10.000 per jaar, maar die vallen in het niet bij de extra winst. Bovendien houdt de sponsoring op als de order na vijf jaar compleet is. U gaat eens kijken hoe uw reclame er bij de hockey staat, maar tot uw verbazing kunt u nergens een bord vinden. Navraag bij de club leert u dat zij van niets weten. Check van de sponsorfactuur met de gegevens van de Kamer van Koophandel leiden naar de keeper. U zou toch geen smeergeld betalen?

Evert ziet in de gang van zaken geen enkel probleem. Hij vertelt u dat hij dacht dat zijn vriendje in de sponsorcommissie zat van de hockey. Niet dus. Evert vraagt u wat nou eigenlijk het probleem is. Als er wel gesponsord was, dan was u toch ook € 10.000 kwijt geweest? Nu wordt de keeper er beter van, maar u toch niets slechter? Eigenlijk wilt u Evert ontslaan, want u wilt geen zaken doen waarbij strafbare feiten worden gepleegd, bovendien vermoedt u dat Evert er ook niet slechter van is geworden, al was het maar door zijn extra bonus. Maar u vreest dat het ontslag op uw bedrijf kan terugslaan, want het is immers uw bedrijf dat het smeergeld betaalt. Hoe komt u hier uit?

Uw advocaat stelt u voor om anoniem poolshoogte te nemen bij het bestuur van de woningcorporatie. Als u uw order gewoon mag uitleveren, bent u bereid opening van zaken te geven, uit te leggen wat de rollen van Evert en de keeper zijn en bent u bereid de woningcorporatie een vergoeding te bieden voor het bedrag dat zij mogelijk teveel betalen (want die € 10.000 per jaar komt feitelijk ten laste van de woningcorporatie). Als zij daarmee instemmen, dan kunt u veilig afscheid nemen van Evert. En zo geschiedde, waardoor twee spelers van de Geriatrics nu in-between-jobs zijn en grondig hun mond houden over de oorzaak daarvan.

Deze kwestie was op te lossen doordat de organisatie bereid was een fout van een leverancier te accepteren en u een advocaat had, waarbij u te biecht kon gaan en die vertrouwelijk voor u de zaak kon oplossen. Zij maakte bovendien bij het ontslag van Evert goed gebruik van het feit dat Evert niet bekend wilde staan als de omkopende vertegenwoordiger.

Kicky Hamer
Arbeidsrechtadvocaat in Bussum - 035-6944833
www.kickyhamer.nl - post@kickyhamer.nl

Artikel geplaatst op: 11 september 2015 - 09:01

Gerelateerd

Delen