Bas Jan van Bochove: Weesp: stad van bedrijvigheid

Ondernemerschap zit Weespers in het bloed. Van oudsher is Weesp een stad van nijverheid en handel. Wie kennis neemt van de historie van de stad, als waarnemend burgemeester leer ik er meer en meer van, neemt kennis van de bedrijvigheid die de stad door de eeuwen heen heeft gekend. Het gaat daarbij om de lakenhandel, bierbrouwerijen, jeneverstokerijen en de productie van porselein en cacao.

Ondernemers investeren in hun bedrijven, maar ook in de ontwikkeling van de stad. Zo is het stadhuis aan het eind van de achttiende eeuw gebouwd met geld dat bijeen is gebracht door onder andere bierbrouwers en jeneverstokers. Daarmee gaven de ondernemers van toen er blijk van vooruitstrevend te zijn. Dat kenmerkt in de eenentwintigste eeuw nog altijd de Weesper ondernemers. De bedrijvigheid in Weesp kent een verrassende diversiteit en is zowel nationaal als internationaal gericht. Grote productiebedrijven vinden op één van de drie bedrijventerreinen een plaats naast bijvoorbeeld internationale transportbedrijven. Ook op het terrein van dienstverlening spelen Weesper bedrijven een belangrijke rol. En onderschat de watersportgebonden bedrijvigheid niet. Natuurlijk is de gunstige ligging van Weesp van betekenis als vestigingsplaats voor bedrijven. Via de weg, het spoor en het water is Weesp goed bereikbaar en die bereikbaarheid verbetert de komende jaren dankzij grote infrastructurele werken, die op dit moment worden uitgevoerd. Daarnaast ligt Weesp in de nabijheid van de belangrijke stedelijke bedrijvigheid in Amsterdam, Almere, Utrecht en Amersfoort. De luchthaven Schiphol en de havens in het gebied van het Noordzeekanaal zijn dichtbij en snel bereikbaar. Weesp kan daardoor met recht het economisch hart van de Gooi en Vechtstreek worden genoemd. Een stad met ambitie die is gericht op het verder succesvol ontwikkelen van het ondernemen en het ondernemerschap.

De gemeente zet zich in om de kwaliteit en leefbaarheid van de bedrijventerreinen en het stadshart te verbeteren. Zij doet dit niet alleen. De samenwerking met de bedrijvenvereniging IVW, de Weesper Detaillisten organisatie WDO en Marketing Weesp zorgt voor een succesvolle aanpak. Kleine en grote bedrijven zijn de afgelopen jaren tot bloei gekomen in Weesp. Groei is nog steeds mogelijk. Dat geldt zowel voor de bestaande bedrijvigheid als voor nieuwe bedrijven en ondernemers.

We zetten in Weesp samen de schouders onder de verdere ontwikkeling van de bedrijvigheid. Daarvoor zoeken we graag de samenwerking met u. We vertrouwen er op dat het ondernemersklimaat in Weesp ook voor u inspirerend werkt. Zoekt u een uitdaging? Zoekt u kansen? Zoekt u ruimte om te kunnen ondernemen? Vind Weesp.

Bas Jan van Bochove
Waarnemend burgemeester van Weesp
www.weesp.nl

Artikel geplaatst op: 10 september 2015 - 16:24

Gerelateerd

Delen