Trendwatcher des Vaderlands Adjiedj Bakas gematigd positief

Adjiedj Bakas is een veelgeprezen spreker en dagvoorzitter op congressen, strategiesessies en andere gelegenheden. De Trendwatcher des Vaderlands, zoals hij ook wel wordt omschreven, geldt als boeiend, prikkelend, visionair, humoristisch en inspirerend. Niet voor niets wordt hij gevraagd voor circa 200 lezingen per jaar in binnen- en buitenland. Zijn stijl is provocerend en altijd positief. Sinds een aantal jaren bundelt Bakas zijn vooruitzichten in boeken. Hij beschrijft in deze boeken hoe de samenleving, de economie en het leven van mensen gaan veranderen op basis van de trends die hij signaleert. Onlangs verscheen Trends 2016 van zijn hand.

Adjiedj Bakas: "Ik begin altijd vanuit mijn intuïtie." (Foto: aangeleverd) Trends 2016 van Adjiedj Bakas. (Foto: aangeleverd)


Bakas doet al zo’n twintig jaar onderzoek naar trends en ontwikkelingen in de toekomst. Hij schreef er diverse bestsellers over. Jaarlijks maakt hij veelgevraagde trendrapporten, die nu voor de derde keer als boek zijn uitgegeven voor het grote publiek. Uit onderzoek is gebleken dat negentig procent van wat hij eerder beweerde ook uit is gekomen. Hoe doet hij dat toch, als je je bedenkt dat hij deze boeken in de zomer schrijft? Bakas: "Ik begin altijd vanuit mijn intuïtie: wat denk ik dat er gebeurt en dan zoek ik er de bewijslast voor. Ik pleeg heel veel research, wissel kennis uit en heb continu mensen aan het werk die onderzoek voor mij doen."
Ondanks de angstige tijden waarin we nu leven, ziet Bakas volop kansen. "2016 is het Jaar van de Aap en dat zijn vrolijke flexibele beestjes die barsten van de creativiteit en daar zouden wij een voorbeeld aan moeten nemen", zegt hij. "Wij moeten steeds meer doen om onze creativiteit te ontwikkelen en ontplooien, omdat we niet kunnen blijven doorkabbelen zoals we nu doen. Zeker niet nu we in een oorlogseconomie leven. Paus Franciscus waarschuwde recentelijk dat een Derde Wereldoorlog die zich 'in stukjes en beetjes

 

voltrekt wellicht al is begonnen met de huidige stortvloed van haatmisdaad, bloedbaden en destructie'. Toch geloof ik niet in een As van de Haat, maar in de As van de Hoop. Kijk naar een land als Israël, dat één van de meest innovatie landen ter wereld is geworden. Omdat Israëliërs in een constante bedreiging leven, zijn ze continu op hun qui vive. Ook in Europa hebben we steeds meer te maken met geweld en aanslagen, waar we zo langzamerhand aan gewend raken. Maar let wel: het is oorlog en dat maakt dat we wakkerder en alerter moeten zijn. Bedreiging kan de creativiteit enorm bevorderen en dat moeten we uitnutten." Diezelfde bedreiging vormt voor Bakas tevens de reden het jaar 2016 uit te roepen tot het jaar van het multi-leven. "Omdat we bedreigd worden gaan we meer waarde hechten aan het leven, dus waarom leven we niet meer levens in één leven? Bovendien worden we ouder, dus het is tijd voor meerdere loopbanen en meerdere huwelijken. Deze 'snelle' tijd biedt ongekende mogelijkheden en dat vind ik een zegen. Steeds meer mensen zouden hier hun voordeel uit moeten halen."

Crisismoe


Voor wat betreft de economische vooruitzichten is Bakas gematigd positief. "In 2016 komen we met zijn allen weer met onze voetjes op de grond. Na zoveel jaren van ellende willen we gewoon weer gaan werken en dat kan ook, als bedrijven meer tijd en geld in innovatie steken. Als zij hun diensten vernieuwen ontstaan er nieuwe verdienmodellen. Daarentegen gaat het met de structurele economie helemaal niet goed. Er moet meer geld komen voor zaken als defensie en grensbewaking en ook staan de pensioenen zwaar onder druk. Voor de werkende wordt het wel geleidelijk beter. Het aantal faillissementen neemt af, maar de marges worden kleiner. Vaak gaat het om kortlopende transacties, waardoor we harder moeten buffelen. Desalniettemin trekt de economie wat aan. Ik voorzie dat veiligheidsbedrijven gigantisch goed gaan draaien en dat we meer bewakers en burgerwachten gaan aanstellen. Ook de politie en het leger gaan groeien."

Gulden middenweg


Van de Trendwatcher des Vaderlands is al langer bekend dat hij niet blij is met de euro. "De euro en de globalisering zijn misschien goed voor de elite, maar zeker niet voor arbeiders en middenklassers. We moeten er vanaf”, stelde hij eerder in een interview. "Ik ben tegen de euro, omdat onze economieën te veel van elkaar verschillen. Met de euro druk je verschillende culturen in dezelfde mal. Je hebt in een land als Portugal nu eenmaal andere middelen nodig dan in Nederland. Ik ben een voorstander van een eigen munt voor alle landen, terwijl de euro voor de export ingezet kan worden. Dan betreed je de gulden middenweg."

Stout


Adjiedj Bakas staat erom bekend zowel in zijn lezingen als in zijn boeken troost en hoop te bieden. Hij doorspekt alles wat hij doet met humor en wordt zelfs omschreven als stout. "Dat komt omdat ik mijn publiek altijd een beetje plaag. Tijdens mijn lezingen spiegel ik de mensen graag. Een vrolijke en humoristische manier zorgt voor een snelle acceptatie van minder leuke dingen, waardoor men erover gaat nadenken." De meeste humor wordt volgens Bakas gebezigd in tijden van oorlog. "De Israëliërs bedienen sinds jaar en dag zich van fantastische sketches en humor en het Monopoly-spel werd tijdens de oorlog ontwikkeld. We moeten in deze tijden juist de spirit erin houden. In Frankrijk moeten ze vooral champagne blijven drinken. Parijs staat immers bekend als de lichtstad en niet als de stad van duisternis."

Outsiders


Op de vraag aan de succesvolle trendwatcher of hij nog een waardevolle een tip voor ondernemend Almere in petto heeft, luidt het antwoord: "Ga ook eens praten met outsiders, met mensen waarmee je nog nooit hebt samengewerkt. Een ondernemer moet altijd nieuwsgierig blijven. Hij moet bereid zijn te vernieuwen en kennis te delen. Praten met andere mensen en partijen is een nieuwe manier van ondernemen. Een manier om grappige dingen te bedenken."
Trends 2016, Abjiedj Bakas, uitgave Scriptum, € 9,95.

Artikel geplaatst op: 10 december 2015 - 14:25

Gerelateerd

Delen