Arbeidsrechtadvocaat Kicky Hamer: "Door samenwerking meer kwaliteit"

Kicky Hamer

BUSSUM – De deken van de Nederlandse Orde van Advocaten heeft al positief gereageerd: een nieuwe beroepsvereniging, de Gooise Vereniging van Arbeidsrechtadvocaten, is zojuist opgericht. Doel is om kennis uit te wisselen en nog meer diepgang en kwaliteit in deze tak van de advocatuur te bereiken. In deze tijden van economische crisis met veel ontslagen en arbeidsconflicten geen overbodige luxe, zo lijkt het. Een gesprek met de oprichter en voorzitter van de GVAA, de Bussumse advocaat Kicky Hamer.

“Het idee komt eigenlijk voort uit iets  negatiefs”, vertelt Kicky Hamer: “Door de veranderingen in de arrondissementen zijn we in het Gooi plotseling niet meer op Amsterdam aangewezen, maar op midden Nederland. Zaken worden nu behandeld in Utrecht of in Almere en aan het hof in Leeuwarden. Dus werk je minder samen met de collega’s in Amsterdam en zo verandert het netwerk van advocaten nogal drastisch”.

“Ik had altijd al het gevoel dat een aparte beroepsvereniging voor Gooi en Vechtstreek van belang kan zijn. Wij hebben niet zo veel met de grote kantoren rond de Zuidas in Amsterdam. Arbeidsrechtadvocaten in onze regio zijn veelal eenmans- of eenvrouwsposten en dan is collegiale intervisie en uitwisseling van kennis heel belangrijk om de kwaliteit van ons vak verder te verbeteren. Bovendien wonen in het Gooi meer leidinggevenden en hoogopgeleiden, die een andere dienstverlening verlangen.”

Wat gaat de GVAA doen?

“We gaan het collegiale overleg intensiveren. Twee weten nou eenmaal meer dan één. Vier keer per jaar komen we bij elkaar voor juridisch overleg en intervisie en op die manier leer je elkaar steeds beter kennen en daar kan iedereen van profiteren. Daarnaast zullen we specialisten zoals hoogleraren arbeidsrecht en HR functionarissen van Gooise organisaties uitnodigen om lezingen over het vak te houden.“

Merken jullie klanten ook wat van de GVAA?

“Zeker. Ik ben er van overtuigd dat door dit samenwerkingsverband de kwaliteit verder omhoog gaat. Ik krijg ook veel positieve reacties. Ik schat dat er ongeveer twintig collega´s in het Gooi en de Vechtstreek een belangrijk deel van hun tijd als specialist met arbeidsrecht bezig zijn. De helft van hen heeft zich al als lid aangemeld. Dat vind ik heel mooi, want we hebben er eigenlijk nog geen ruchtbaarheid aan gegeven. Collega´s kunnen zich aanmelden als ze tenminste een kwart van hun tijd aan arbeidsrecht besteden en vijf jaar of langer als advocaat staan ingeschreven. Het gaat immers om ervaring in ons vak“.

“Omdat niet iedere advocaat lid kan worden, wordt het lidmaatschap van de GVAA ook een kwaliteitskeurmerk. Dus als de klant ons logo ziet, weet hij dat hij met een specialist heeft te maken. Specialisten in ontslagzaken is dan ook ons motto“.

Togaberoep

Kicky Hamer is afkomstig uit een familie, waarin recht altijd een grote rol speelde en speelt. Vader was fiscaal jurist en haar moeder was dominee. “Ook een togaberoep dus“, aldus Kicky. Broer Gerard, overleden in 2008, was een bekend strafpleiter. Zus Maartje doet cassatiezaken, zus Maartje is rechter in Roermond en zoon Michiel is net afgestudeerd en wordt ook advocaat. “Ik denk dat het gevoel om bijstand te geven bij ons er van jongs af aan inzat. Daarom koos ik voor de advocatuur. Ik ben al snel tot de overtuiging gekomen dat ik moet focussen. Ik doe soms ook wel strafzaken, maar voor 75 procent van mijn tijd ben ik bezig met arbeidsrechtkwesties“.

“Het gaat dan eigenlijk altijd over ontslagkwesties. Meestal gaat het om  werknemers, maar steeds vaker sta ik ook werkgevers bij. Vaak werkgevers, die eerder mijn wederpartij waren. “Het gaat dan eigenlijk altijd over ontslagkwesties. En daarbij kan ik zowel werknemers als werkgevers bijstaan. Bij ontslagzaken zit je altijd in een conflictsfeer. Ons vak is om de zaak uit de emotie te halen en weer in het zakelijke te krijgen. Daarbij neem je de ene keer een werknemer bij de hand die helemaal overstuur is en de andere keer een werkgever die door stoken en roddelen van medewerkers zijn bedrijf in gevaar ziet komen. Ja echt, zulke dingen kunnen je bedrijf verzieken, zonder dat je er veel aan kunt doen“.

Ondernemend

“Ik zeg altijd: het kan iedereen overkomen. Zowel een ontslag als een faillissement. De vraag is: hoe ga je er mee om, want beide partijen moeten toch weer verder“.

In welke zin is de arbeidsmarkt in Gooi en Vechtstreek anders dan in bijvoorbeeld Amsterdam?

“O ja, de verschillen zijn groot! De sfeer in het Gooi is heel anders dan in Amsterdam of Utrecht. In het Gooi is men ontzettend prestatie- en statusgericht. Er wordt heel erg gekeken naar elkaar. Je zult maar werkloos worden of failliet gaan in deze streek, dan krijg je dat er ook nog bij“.

In hoeverre is een advocaat ook een ondernemer?

“Ik ben een ondernemende advocaat, ja. Ik ben ook steeds bezig met nieuwe initiatieven. De advocatuur is een fantastisch vak, maar je hebt ook tevreden klanten nodig. Vanuit die gedachte is ook de GVAA ontstaan en ben ik nu bezig met het ontwikkelen van een tool om na afloop van zaken de klanttevredenheid te meten. Want ik vind het belangrijk om feedback te krijgen en kritiek mag natuurlijk ook“. 

Artikel geplaatst op: 03 november 2013 - 10:40

Gerelateerd

Delen