Zakenvrouw van het jaar wil ondernemers redden

 

 

Jacqueline Zuidweg (foto aangeleverd)

HILVERSUM - Ze geeft leiding aan een succesvolle organisatie met ruim 70 medewerkers verdeeld over acht locaties, waaronder het hoofdkantoor in Hilversum, is in 2012 uitverkozen tot Zakenvrouw van het Jaar en heeft net haar eerste boek Vallen, opstaan en weer doorgaan! gepresenteerd.GooiZaken sprak met Jacqueline Zuidweg over haar werk, haar ambities, haar eerste boek en hoe je je hoofd bij dit alles ‘koel’ houdt.

In 1994 richtte Jacqueline Zuidweg & Partners op, een schuldhulpverleningsbureau voor ondernemers. “Ik zag in die tijd hoe hard kleine zelfstandigen werkten, hoeveel ondersteuning en tips ze krijgen bij de start van hun bedrijf. Maar ik zag ook dat wanneer ze onderweg struikelden, ze nergens konden aankloppen en zelfs bijna verguisd werden. Dat vond én vind ik zo onrechtvaardig. Ik dacht toen: ik ga alle ondernemers redden!” We schieten even in de lach.

Intensive care
Haar bedrijf wordt wel ‘de intensive care van ondernemend Nederland’ genoemd. Ze was succesvol, deed iets nieuws en met zoveel overgave, dat het niet onopgemerkt bleef. In 2012 werd zij dan ook uitverkozen tot Zakenvrouw van het Jaar. Die titel heeft haar veel gebracht en extra deuren geopend. NRC benaderde haar om te schrijven voor Hollands Dagboek in de zaterdagbijlage. Niet lang daarna nam uitgeverij Ten Have contact met haar op. “Ze vonden dat ik leuk schreef, of ik niet een boek wilde schrijven. Ik had daar zelf nog nooit over nagedacht, maar toen ik de volgende dag geïnterviewd werd door Josette Dijkhuizen, leek alles op zijn plaats te vallen. Zij vertelde mij dat ze een boek wilde schrijven over ondernemers in zwaar weer. Ik dacht meteen: dan gaan we dat samen doen.”

Het resultaat van hun samenwerking is het boek Vallen, opstaan en weer doorgaan! Over ondernemers in uitdagende tijden en is op 26 maart gelanceerd. “Josette en ik hebben dit boek geschreven om het taboe op ‘falen’ te doorbreken.” Het boek is opgebouwd rond interviews met acht ondernemers die in zwaar weer verkeerden. Uit de interviews zijn tien tips gedestilleerd die ondernemers zullen helpen om moeilijke tijden door te komen. Maar ook vooral om daarvan te leren, zodat het daarna weer bergopwaarts gaat.”

De kernboodschap is: faillissement is geen schande. Integendeel: het kan de opmaat zijn naar een succesvolle nieuwe onderneming. Naast de interviews is er ook gebruik gemaakt van recent wetenschappelijk onderzoek. “Het is een inspirerend, toegankelijk en hoopgevend boek voor en over ondernemers in zware tijden”, aldus Jacqueline.

“Nog lang niet klaar”
Na een druk jaar heeft Jacqueline weer tijd om nieuwe dingen op te starten. “Ik kom net terug van een overleg met een grote bank en ik ben
in gesprek met een aantal andere organisaties en de Kamer van Koophandel Amersfoort voor het opzetten van een doorstart- en stoppersloket. Als het goed is gaat die voor de zomer van start en kunnen ondernemers daar terecht voor ondersteuning en het stellen van vragen.”

Ook sluit Jacqueline een tweede boek niet uit. Een titel heeft ze al: Hoe doe je dat nou. Alles combineren? “Die vraag krijg ik zo vaak. Om maar meteen antwoord te geven: Ik pak mijn rustmomenten en werk volgens vaste structuren. Verder ben ik dol op slapen en sport ik heel veel. Van dat laatste krijg ik weer veel energie, inspiratie en motivatie. Ik ga door omdat ik met mijn kennis en ervaring een bijdrage wil leveren aan de maatschappij. Dat is mijn grootste drijfveer.” Meer info op www.jacquelinezuidweg.nl en www.zuidweg-partners.nl   

Vallen, opstaan en weer doorgaan
Jacqueline Zuidweg en Josette Dijkhuizen
Uitgeverij Ten Have, € 14,95.

Artikel geplaatst op: 07 mei 2013 - 15:08

Gerelateerd

Delen