Ook ‘t Gooi heeft z’n streekproducten: Mosterd, kruidenbitter, streekelixer

Echte Gooische mosterd

HUIZEN - Het Gooi heeft van oudsher weinig streekproducten voortgebracht. Daarvoor was dit gebied tot circa 1870 te onvruchtbaar en te arm. Maar daar komt verandering in. Sinds kort kunnen we onder de merknaam Gooische Marke regionale producten krijgen zoals Gooische Mosterd, Erfgooier kruidenbitter en Erfgooier streekelixer.ooische Marke is een initiatief van Holland Geschenkpakket, gevestigd in Huizen, en al jaren specialist in geschenken. In Gooische Markeproducten worden grondstoffen en kenmerken verwerkt uit eigen streek.

Gooische Marke streekproducten bevatten o.a. honing van Gooise bijenschansen. Omdat bijen vroeger erg belangrijk waren voor het Gooi is ook gekozen voor honing als ingrediënt voor de kruidenbitter en streekelixer. Erfgooier streekelixer/likeur en Erfgooier kruidenbitter in stenen kruik.

Ook  twee soorten culinaire mosterd, grof en fijn, worden met passie gemaakt door professionele ambachtelijke bedrijven. SOLL (Stichting Oude Landbouwgewassen Laren) gaat mosterd(zaad) telen voor Gooische Marke Mosterd. Etiketten met Erfgooier- en Dudok elementen zorgen daarbij voor een verdere Gooise uitstraling.

Tijdens het Maatschappelijk Diner Huizen is er een samenwerking ontstaan tussen zorginstellingen en Holland Geschenkpakket/Gooische Marke.Clienten van De Boogh, Sherpa, ATC en Viso maken met aandacht en liefde non-food geschenken voor de Gooische streekpakketten zoals Gooische schaapjes, bosuiltjes, Erfgooier borrelbekertjes, Gooise drop, kaasplankjes en Gooische ballen (kaarsen, drijfballen). Van iedere verkochte fles Erfgooier gedistilleerd wordt tevens een bedrag geschonken aan Stichting KiKa. Andere al bekende streekproducten in het Gooi zijn de Huizer speculaasmannetjes, Gooise en Weesper moppen, naar oud recept, Gooise Matrasjes (chocolaatjes) en Wispe en Larens blond bieren. Meer informatie is te vinden op www.gooische-marke.nl  

Artikel geplaatst op: 10 juli 2013 - 00:00

Gerelateerd

Delen