Heeft u al een Topadvocaat?

Advocaten zijn voor de Hilversumse media een interessant volkje. Vooral de species die zich bezighoudt met strafzaken die meer dan gemiddelde aandacht in de media krijgen. Voor veel TV kijkers spreken zij tot de verbeelding, met hun sportwagens, dure pakken en dito kantoren in de Amsterdamse grachtengordel. U weet wel Bram, Gerard, Oscar, etc. Als je als advocaat regelmatig met je gezicht op de buis komt heeft dat als bijkomend voordeel dat je zonder dat daar enige inhoudelijke toets voor nodig is, direct de kwalificatie ‘Topadvocaat’ krijgt toebedeeld. U kent het wel: “Vandaag bij ons aan tafel, topadvocaat meester X.” En dan verschijnt confrère Jan of Piet met een niet al te ingewikkeld verhaal over een of ander juridisch item dat die dag in het nieuws is geweest.

Advocaat Robert Bakker (Foto: aangeleverd)

Nu zullen veel van hen de titel Topadvocaat in strafzaken vanwege hun deskundigheid in dat rechtsgebied zeer zeker verdienen. Bij de omroep en in het bijzonder bij de commerciëlen hebben ze zo te zien echter weinig idee van het verschil tussen een strafpleiter en een advocaat die civiele zaken doet. Vandaar dat in het programma Pro Deo van RTL het zomaar kan gebeuren dat voornoemde topadvocaten, strafpleiters die zich waarschijnlijk niet meer kunnen herinneren dat zij in een ver verleden het examen Burgerlijk Recht deden, worden gevraagd om zich te bemoeien met de problemen rond de levering van een zieke pony. Deze nietsvermoedende burgers denken dat RTL hen met deze topadvocaten een grote dienst bewijst. Je kunt je afvragen of dat werkelijk het geval is. Als de zaak al in het voordeel van de rechtzoekende uitpakt is dat eerder toe te schrijven aan de aanwezigheid van de camera en Martijn Krabbé dan aan deze strafpleiters.

Het is mooi om te zien hoe deze confrères, met de immer achter zich aan wapperende toga en bef, worstelen met het vinden van de juiste aanpak van eenvoudige civiele zaken en ingewikkelde pensioenkwesties. Ze hebben waarschijnlijk net zo weinig idee van het consumentenrecht en het burenrecht als de wanhopige burger die ze bijstaan. Er ontvouwt zich in het programma een schouwspel dat voor de Orde van Advocaten prachtig lesmateriaal zou vormen om advocaten in opleiding te laten zien hoe je het vooral niet moet doen.

Een zeker type ‘ondernemer’ in duistere zaken, zal met deze advocaten beslist goed uit de voeten kunnen, omdat zijn problemen zich binnen hun specialisme strafrecht bevinden. Andere ondernemers zullen met deze topadvocaten echter van bed op stro belanden. Zij hebben een advocaat of jurist nodig die hun zakelijke probleem begrijpt en dat zo goed mogelijk kan oplossen en die bij voorkeur ook met hun branche bekend is.

 

Robert Bakker

Advocaat bij RJB Advocatuur te Naarden

www.rjbadvocatuur.nl

035 – 203 00 31

Artikel geplaatst op: 28 februari 2013 - 10:25

Gerelateerd

Delen