Netwerkbijeenkomst met top-spreker in NH Hotel Naarden

NAARDEN - Op de Intensive Care Neonatologie vinden grote veranderingen plaats. Emeritus hoogleraar Kindergeneeskunde Hugo Heymans, die er bijna veertig jaar werkte, zag de afdeling door de jaren veranderen. “Vroeger was de IC voor de dokters en verpleegkundigen, nu ook voor de ouders.” Hugo Heymans komt donderdag 17 mei naar het NH Hotel in Naarden en zal een presentatie geven tbv Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC.

Prof dr. Hugo Heymans presenteert tijdens de gooisenetwerkborrel: stichting steun emma kinderziekenhuis amc. (Foto: Nienke Elenbaas)

 

De presentatie is om 18.00 uur tijdens de zakelijke netwerk bijeenkomst en is vrij toegankelijk voor de bedrijven uit de regio. Aanmelden vooraf verplicht via: contact@commesso.nl

 

Baby’s voelen geen pijn, dachten ze vroeger

“Wist je dat de medische wereld vroeger van mening was dat baby’s geen pijn konden voelen? We deden ingrepen bij die kleintjes zonder verdoving omdat we dachten dat hun zenuwstelsel nog niet af was. Dat kun je je nu toch niet meer voorstellen?” Prof. Dr. Hugo Heymans, voormalig directeur van het Emma Kinderziekenhuis AMC, kwam in de jaren 70 als kinderarts op de IC Neonatologie in het Emma werken en maakte het allemaal mee. “Toen ik er net werkte had je couveuses met de apparatuur er bovenop. Die dingen waren enorm lawaaierig. ’Een baby had dus de hele tijd geluid om zich heen. Bovendien mochten we de deurtjes van de couveuses niet met onze handen aanraken, dus moest je ze met je elleboog dichtdoen. Dat gaf een klap en het kindje schrok zich elke keer rot. De couveuses van nu zijn heel stil, de ouders kunnen het kindje goed aanraken en er ligt bedekking bovenop, zodat het licht niet te fel naar binnen schijnt. We proberen op deze manier de baarmoeder zo goed mogelijk na te bootsen voor kinderen die te vroeg geboren zijn.”

 

Ouders op afspraak bij hun eigen kind

Ook in het behandelproces zijn enorme stappen gemaakt. Vroeger konden erg vroege prematuren, toen nog immaturen genoemd, niet eens behandeld worden. Nu kan het Emma kinderen vanaf 24 weken behandelen. Voor ouders is het helemaal een wereld van verschil. Zij moesten vroeger zelfs een afspraak maken om hun kindje te mogen zien.

“De afdeling was redelijk gesloten, iedereen moest speciale kleding aan voordat je erop mocht. Dit was veel strenger dan nu. Geen wonder dat ouders bang waren om hun kindje aan te raken. Ouders konden maar even naar binnen en familie mocht de kleine alleen van achter een groot raam zien. Als het kindje in goede conditie was, dan hielden we het even omhoog. Met al die couveuses is het best wel eens voorgekomen dat we het verkeerde kindje aan de verkeerde opa en oma hebben laten zien.”

Volgens Heymans is de kliniek nu beter in staat om voor nauw contact met de ouders te zorgen. “Waar de IC oorspronkelijk voor dokters en verpleegkundigen was, is deze nu ook voor de ouders. De afdeling was voorheen niet gebouwd voor het bezoek van ouders. Kleine pasgeborenen van tegenwoordig hebben vrijwel de hele tijd hun papa en mama naast zich, zodat er een goede binding kan ontstaan en de ouders ook leren voor hun kindje te zorgen.”

 

Vriend worden van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC

Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC heeft in het afgelopen jaar veel werk verzet om het Emma Kinderziekenhuis AMC op allerlei fronten nog beter te maken. Dat doen zij al heel lang, in 2017  bestond de Stichting 50 jaar! De geschiedenis van particuliere donaties aan het Emma gaat inmiddels zelfs 153 jaar terug, toen is het kinderziekenhuis door welgestelde burgers van Amsterdam opgericht. Zonder particuliere steun was het ziekenhuis destijds niet ontstaan, en zonder financiële steun kan het Emma anno 2018 haar missie niet naar behoren uitvoeren.

 

De Stichting zet zich in om ieder ziek kind in het Emma een optimaal leven te geven.  Dat doen ze door het steunen van wetenschappelijk onderzoek, het versterken van de medische en psychosociale zorg en het creëren van de allerbeste faciliteiten. De ambitie van het Emma is om de IC Neonatologie AMC, samen met het VUmc, uit te laten groeien tot een toonaangevend expertisecentrum van wereldniveau.

 

Ambassadeurs van de stichting zijn o.a. Robert ten Brink, Daphne Deckers en André Kuipers. U kunt als bedrijf het werk van Stichting Steun Emma Kinderziekenhuis AMC ook steunen. Ga hiervoor en voor meer informatie naar: www.steunemma.nl

Artikel geplaatst op: 30 april 2018 - 12:03

Gerelateerd

Delen