Onzakelijk lenen van BV niet langer zonder sancties

De helft van alle grootaandeelhouders (DGA’s) in Nederland kan volgend jaar in de financiële problemen komen. Daarvoor waarschuwt Pim van Rijswijk, fiscalist en directeur van VRB Adviesgroep. 

Een van de speerpunten van de Belastingdienst van 2016 is het controleren van de hoogte van de rekening courant van BV’s, het buitensporig renteloos lenen en het onttrekken van geld uit BV’s voor niet zakelijke doeleinden. Van Rijswijk schat dat zeker 100.000 DGA’s in de problemen gaan komen wanneer de Belastingdienst deze controles gaat uitvoeren. Bij een gemiddelde schuld van € 100.000 per DGA gaat het om een totaalschuld € 10 miljard dat onrechtmatig van BV’s geleend wordt.
Van Rijswijk verwacht een zware storm voor DGA’s in 2016. “De Belastingdienst gaat BV’s op een geheel nieuwe manier controleren. Alle systemen zijn nu aan elkaar gekoppeld en wanneer de rekening-courant buitensporig hoog is, gaan er automatisch alarmbellen rinkelen en wordt er een ambtenaar op gezet. De sancties die de belastingdienst bij een te hoge rekening-courantverhouding kan instellen, hangt veel DGA’s als een zwaard van Damocles boven hun hoofd. De belastingdienst kan eisen dat DGA’s hun schuld direct moeten terugbetalen. Vanwege financiële onmogelijkheden van een DGA kan dit leiden tot slapeloze nachten,” vertelt Van Rijswijk.

Schrijnende gevallen
Van Rijswijk kent veel schrijnende gevallen. “Het geld is zo ontzettend gemakkelijk beschikbaar en daardoor komen DGA’s in de problemen. Zo zijn er in het verleden enorm veel stamrecht BV’s opgericht. Een voorbeeld hiervan is een bankmedewerker die na 20 jaar trouwe dienst ontslag kreeg en ineens op straat stond. De € 200.000 die hij meekreeg, stopte hij in een stamrecht BV om van te leven. Zijn inkomen liep terug en daardoor ging hij geld uit zijn BV lenen. Op een gegeven moment leende hij zoveel dat hij dit nooit meer kon terugbetalen. Er was geen onderpand. Bij een kredietverstrekker had deze man nooit zo’n hoge lening kunnen krijgen, maar als je een BV hebt, dan is het verleidelijk om daar heel makkelijk mee om te gaan. Dat makkelijk lenen wordt dus nu door de Belastingdienst aan banden gelegd. Vanuit de VRB Adviesgroep wil ik DGA’s dan ook waarschuwen voor wat zij kunnen verwachten in 2016 zodat zij zo goed mogelijk uit deze benarde situatie kunnen komen,” aldus Van Rijswijk.

Artikel geplaatst op: 17 december 2015 - 10:38

Gerelateerd

Delen